Nicole, 2019 års stipendiat av Frixos stiftelse.

Miden Melle-Hannah i, 2021 års stipendiat av Frixos stiftelse.

Mottagare av Frixos stiftelses stipendium 2021 är Miden Melle-Hannah som utvecklat Multi4, en helt ny teknik för cancerdiagnostik och behandling som kommer att underlätta och förbättra för både patienter och personal inom cancersjukvården. Specialistläkaren i kirurgi och urologi vill inte bara förändra en hel bransch, utan en hel värld, och samtidigt förbättra arbetsmiljön för kirurger som inte passar in i den manliga, högerhänta normen.
Idén till Multi4, som tekniken heter, fick Miden Melle-Hannah i sitt dagliga arbete inom sjukvården, där behandlingstiden blev onödigt lång och hanteringen onödigt komplicerad på grund av ett instrument som varken var anpassat för patienter eller personal. Det förbättrade instrumentet kommer att förbättra arbetsmiljön för kirurger och framför allt minska kostnaderna inom sjukvården eftersom behandlingstiden framöver kan förkortas och förenklas. Just nu är instrumentet i ett teststadium och stipendiet på 70 000 kr går till tester av handtaget, som ska passa såväl höger- som vänsterhänta samt mindre och större kirurghänder. Idag är merparten av instrumenten utvecklade för högerhänta män vilket till exempel ger kvinnliga kirurger sämre förutsättningar vid operation.

”Det är en stor ära att bli utsedd till Frixos stipendiat och det stärker mig i övertygelsen att det vi gör är viktigt och kommer att förändra livet för väldigt många patienter i världen. Så hedrande och otroligt kul att bli uppmärksammad för arbetet. Det är mycket hårt arbete bakom men varje del är utförd med stor passion!”