”Utan Frixos, inget Fontana. Eller ännu mer konkret – utan Frixos, ingen halloumi i Sverige. Det är helt sant.”

Livet innan Fontana

Året är 1974. Cypern invaderas av Turkiet, de turkiska styrkorna stiger i land bara ett par mil från gården där Frixos Papadopoulos växt upp med sin familj. I hela sitt liv har han plockat oliver och druvor i lundarna, mjölkat getter och sett mamma pressa familjens egen olivolja, göra eget vin och egen halloumi. När kriget nu kommer är Frixos gift med Maro, de har två små barn och Frixos driver eget företag som svetsare och konstruktör av aluminiumfästen. Ett bra liv. Men nu blir det kaos. Striderna mellan den turkiska armén och det grekcypriotiska nationalgardet rasar över hela ön. Frixos och Maro förlorar allt, de tar sina två barn och flyr landet. De hamnar i Tyresö, Sverige och de förgås nästan av kyla. Men de härdar ut. Ett tag, tänker de. Sen ska de hem igen.

Nytt liv i ett nytt land

Det är 40 år sedan. För trots att de första åren var tuffa, så blev de kvar. De fick en lägenhet och mycket hjälp av svenskar i närheten av dem. Frixos fortsatte att svetsa, Maro jobbade på frisersalong. Så en dag åker de tillbaka till Cypern på semester, och ovanpå kylskåpet hemma hos sin bror får Frixos syn på små runda juiceburkar. Ett frö börjar gro i hans huvud. I Sverige finns nästan bara apelsinjuice att få tag på. Tänk om svenskarna är intresserade av den goda ananasjuicen?

Fontana grundas

Frixos lånar ihop lite pengar, importerar en container juice från Cypern, river ut alla säten utom förarsätet ur sin Saab 99 och börjar köra runt i Stor-Stockholm och sälja juice. Det går bra. Alla vill köpa den exotiska juicen av den charmiga unga mannen! Frixos fortsätter, Saaben får fungera både som transportmedel, kontor och lager. Han registrerar namnet och företaget Fontana (som betyder fontän på grekiska), byter upp sig till en folkvagnsbuss och sakta men säkert växer sortimentet.

Personligen utvalt från start

Grekiska råvaror som oliver, fetaost och olivolja – allt det som han själv älskar och är uppväxt på, hans barndoms och hemlands smaker – hittar via Frixos Fontana till de svenska butikshyllorna. Ingen är lyckligare än Frixos, men han är kräsen. Inget annat än det bästa är gott nog, han lägger ner mycket tid på att hitta de bästa oliverna, den ljuvligaste olivoljan, den finaste fetaosten. Så än idag.

fontana-halloumiHalloumi till svenska folket

Så småningom importerar Frixos även halloumin till Sverige, osten som man äter mest varje dag i hans hemland, inget hem utan halloumi. Frixos tänker att svenskar som varit på semester nog känner till osten och vill äta den här hemma också. Det vill de också, även om det tar några år innan den blir riktigt populär. Numera är den en av Fontanas storsäljare, tillsammans med fetaosten. Och olivoljorna. Och oliverna.

Fontana idag

Idag arbetar hela Frixos familj i företaget med sonen Loizos som VD. Frixos själv är dagligen på jobbet, och han är lycklig. Han är en stolt ambassadör för grekisk mat. Han har tagit en bit av sitt hemland till Sverige och fått det bästa av två världar. Han har tagit emot medalj av kung Carl XVI Gustav för sitt livslånga arbete och fått en hel rad fina priser. Och Sverige har fått en bit av Grekland på middagsbordet.

frixos-och-kungen

Hurra för Frixos

Den 22 oktober fyllde Frixos Papadopoulos 70 år – mannen bakom det framgångsrika företaget och varumärket Fontana. Nu hyllar Fontana sin grundare med ett nytt premiumkoncept, baserat helt på Frixos personligt utvalda produkter, det bästa och finaste Grekland har att erbjuda – Frixos Finest™. Finare och godare finns inte.

2016

Hösten 2016 kommer boken om Frixos liv. Den är skriven av Annika Hall, som är docent i företagsekonomi, med fokus på familjeägda företag.

”Halloumikungen från flykt till framgång” – är en berättelse om förlust, passion och entreprenörskap. Den påminner om hur viljan försätter berg, även när tillvaron tycks hopplös. Den talar till hjärtat om vad vi – varje dag, i stort som smått – kan betyda för varandra. Den inspirerar oss även att tro på den framtid vi själva är med och skapar. Som Frixos säger: ”Vi tänkte aldrig att det inte skulle gå”.